(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2023)
Структура та суть професійної освіти і навчання зазнають швидких змін в умовах глобалізації та європейської інтеграції. Країни-члени ЄС окреслили основні цілі цієї освітньої підсистеми в Концепції та стратегії навчання впродовж життя, яка ґрунтується на фундаментальних принципах: сприяння розвитку нових фундаментальних навичок, збільшення інвестицій у розвиток людських ресурсів, заохочення інновацій у викладанні та навчанні, оцінювання результатів навчання, включаючи неформальне та інформальне навчання, покращення послуг з професійної орієнтації та консультування, а також розширення доступу до освіти для тих, хто бажає навчатися. Вивчення сучасних моделей професійної освіти і навчання в Європейському Союзі можна розглядати як засіб набуття інноваційного досвіду, що може підвищити репутацію і статус національної професійної освіти в контексті співпраці між Україною та ЄС. Це також може сприяти реформуванню та інтеграції професійної освіти в європейський та світовий освітній і науковий простір.