(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2024)
На основі аналізу сучасних законодавчих, нормативно-правових документів, наукових джерел і практичного досвіду визначено основні тенденції розвитку державно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти в Україні, а саме: застосування механізмів соціального партнерства на основі угод та співпраці закладів професійної (професійно-технічної) освіти із галузевими й регіональними радами; реалізація національних та регіональних проєктів відповідно до потреб ринку; збільшення міжнародних проєктів країн Європейського Союзу для розширення інвестицій у розвиток сфери професійної (професійно-технічної) освіти; застосування інструментів стратегічного управління розвитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти з урахуванням регіональних соціально-економічних стратегій; підвищення конкурентоспроможності та привабливості закладів професійної (професійно- технічної) освіти на основі розвитку їх інтелектуального та ресурсного інноваційного потенціалу; зниження мотивації представників бізнес-структур до розвитку державно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно- технічної) освіти, що пов’язано із недостатнім визначенням правового статусу учасників й відсутністю чітких механізмів урегулювання відносин за форс-мажорних обставин на певному етапі реалізації проєкту державно-приватного партнерства.