(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Охарактеризовано результати експерименту «Розвиток управлінської компетентності суб’єктів державно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти» за темою наукового дослідження «Тенденції розвитку державно-приватного партнерства в сфері професійної (професійно-технічної) освіти» Інституту професійної освіти НАПН України (2022–2024 рр.). Зазначено мету, завдання, гіпотезу, експериментальну базу, методи дослідження, описано основні етапи експериментальної. За результатами констатувального етапу дослідження визначено, що в Україні відсутній єдиний алгоритм нормативно-правового регулювання державно-приватного партнерства у сфері професійної освіти; низькою є залученість представників бізнесу та громадськості до роботи закладів професійної освіти; процедурно не забезпеченим є процес оцінювання керівниками закладів своїх управлінських умінь; актуальності набуває запровадження модулів і програм з розвитку управлінської компетентності керівників і педагогічних працівників, до змісту яких входять технології розвитку державно-приватного партнерства у сфері професійної освіти. У ході формувального етапу експерименту здійснено перевірку ефективності технологій розвитку державно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти шляхом упровадження навчально-методичного забезпечення їх реалізації, проведення серії науково-практичних заходів та навчання керівників і педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти за програмою підвищення кваліфікації. На узагальнювальному етапі проаналізовано результати експерименту, що засвідчили підвищення рівня розвитку управлінської компетентності керівників і педагогічних працівників закладів професійної освіти і підтвердили гіпотезу щодо ефективності запропонованих технологій.