(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Обґрунтовано, що реалізації в Україні Цілі 8 Сталого розвитку, яка спрямовує політику держав на досягнення гідної праці й економічного зростання, сприятиме підготовка майбутніх кваліфікованих робітників до самозайнятості шляхом відкриття і ведення власної справи. Представлено розроблену лабораторією професійної кар’єри Інституту професійної освіти НАПН України методику консультування здобувачів професійної освіти з молодіжного підприємництва і відповідний комплекс її навчально-методичного забезпечення. Спрогнозовано ймовірний соціально-економічний ефект від її впровадження в закладах професійної освіти (зменшення безробіття і зниження державних дотацій на утримання безробітних; збільшення кількості легальних малих підприємств і зростання надходжень до державного бюджету; розвиток мережі малих підприємств у кожному регіоні, що у воєнний час виявилися найбільш мобільними і здатними до швидкого відновлення логістичних ланцюжків; стабілізація психологічного стану молодих людей в умовах воєнної невизначеності через формування готовності сприймати чергові проблеми як нові можливості).