(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Актуалізовано значення м’яких навичок майбутніх кваліфікованих робітників відповідно до перспектив розвитку високотехнологічного виробництва та цифрового суспільства. Досліджено поняття «м’які навички» у контексті педагогіки, психології, економіки й уточнено, що м’які навички майбутнього оператора з обробки інформації та програмного забезпечення інтегрують знання, уміння і досвід, що виражаються через особистісний, комунікативний і діяльнісний компоненти й забезпечують самореалізацію особистості на основі взаємодії у соціальному та професійному середовищі. Здійснено аналіз професійного та державного освітнього стандарту з професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» і виявлено необхідність створення у закладах професійної освіти сприятливих педагогічних умов для більш ефективного розвитку м’яких навичок у майбутніх операторів з обробки інформації та програмного забезпечення.