ІНКЛЮЗИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ) ЯК ВИМОГА СЬОГОДЕННЯ (Інноваційна професійна освіта, 2023)
Стрімкий розвиток інклюзивної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти в Україні вказує на те, що першочерговим завданням і стратегічною метою професійної освіти є формування інклюзивної компетентності у педагогів як обов’язкового складника їх професії. Для успішного впровадження інклюзивної освіти на тлі інтенсивних змін у різних сферах життя професійна освіта України повинна оптимізувати перехід до нової парадигми освіти – інноваційної, згідно з якою підготовка педагогів до реалізації завдань інклюзивного навчання має ґрунтуватися на компетентнісних засадах. Проаналізовано, що невід’ємним складником інклюзивної компетентності педагога є здатність використовувати у своїй професійно-педагогічній діяльності широкий спектр інноваційних технологій і підходів до осіб з особливими освітніми потребами (ООП).
Keywords: інклюзивна освіта, компетентності, інклюзивна компетентність, професійна освіта