ПРОФЕСІЙНЕ САМОВДОСКОНАЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (Інноваційна професійна освіта, 2023)
У статті проаналізовано особливості професійного самовдосконалення соціального педагога в закладах професійної освіти. Актуальність означеної проблеми зумовлена усвідомленням фахівцями гострої потреби у безперервному поглибленні та розширенні набутих знань, умінь і навичок для успішного виконання завдань у межах професійної діяльності, розвитку творчого потенціалу задля розв’язання проблемних ситуацій у фаховій праці, їхніми стійкими прагненнями до самовдосконалення та самореалізації. Автором визначено істотні характеристики і ключові механізми професійного самовдосконалення педагогічних працівників в умовах воєнного стану, що проявляється в удосконаленні професійних компетентностей. До ефективних способів професійного самовдосконалення соціальних педагогів віднесено самоосвітню діяльність у міжкурсовий період підвищення кваліфікації. Результативними механізмами цього процесу обґрунтовано активізацію особистісного потенціалу та раціональне його використання у проєктуванні професійного саморозвитку.
Keywords: професійна освіта, професійне самовдосконалення, соціальний педагог, професіоналізм