ЕТАПИ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ МЕХАНІКІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ (Інноваційна професійна освіта, 2024)
У статті узагальнено теоретичні підходи до проведення педагогічного експерименту як методу емпіричного дослідження в системі професійної освіти. Обґрунтовано доцільність поетапного формування професійної компетентності майбутніх механіків автомобільного транспорту в умовах цілеспрямованого педагогічного впливу. Охарактеризовано структуру комплексного педагогічного експерименту, що включав підготовчий, констатувальний, формувальний та заключний етапи, кожен із яких мав чітко визначені завдання, методи та засоби реалізації. Представлено ефективну методику формування компетентності, що базується на інтеграції практикоорієнтованого навчання, кейс-методу, хмарних технологій і психологічної підтримки. Результати дослідження підтверджують результативність запропонованих педагогічних умов та перспективність їх впровадження в освітній процес.
Keywords: педагогічний експеримент, професійна компетентність, формувальний етап, майбутні механіки, заклади професійної освіти, кейс-метод, хмарні технології, дуальне навчання, практикоорієнтоване навчання, компетентнісний підхід