СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ І ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГОРОЗВИТКУ (Інноваційна професійна освіта, 2024)
У підрозділі розглядаються сучасні тенденції розвитку професійної освіти в країнах Європейського Союзу з огляду на виклики сталого розвитку суспільства. Аналізуються політичні, економічні, соціально-демографічні та технологічні чинники, які впливають на системи професійної підготовки, а також визначаються можливі загрози та перспективи їхнього розвитку. Особлива увага приділяється таким аспектам, як уніфікація освітніх стандартів, інтеграція ІКТ у освітній процес, розвиток підприємницької компетентності та адаптація освітніх програм до потреб ринку праці. Також досліджено впровадження дуальної корпоративної моделі та її роль у системі професійної освіти країн ЄС.
Keywords: професійна освіта, сталий розвиток, дуальна корпоративна модель, ІКТ, освітні стандарти, ринок праці, кваліфікаційні рамки.