ДУАЛЬНА ФОРМА ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ У КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Представлено аналіз досвіду функціонування в Україні дуальної освіти за всіма рівнями підготовки майбутніх фахівців – професійної, фахової передвищої і вищої. Охарактеризовано причини, що гальмували її впровадження, знижуючи ефективність упливу на забезпечення сталого розвитку суспільства, та окреслено перспективи подальшого розвитку. Обґрунтовано впливовість дуальної освіти на реалізацію Цілей сталого розвитку і задоволення потреб повоєнного відновлення України. З’ясовано, що дуальна освіта не повинна носити масового характеру, але в Україні на неї покладаються великі соціальні очікування щодо пришвидшення повоєнного відновлення вітчизняної економіки, задоволення зростаючого попиту на висококваліфіковані кадри за стратегічно важливими напрямами діяльності (енергетика, екологія, будівництво, машинобудування, аграрний сектор),прискорення євроінтеграції та забезпечення сталого розвитку українського суспільства.
Keywords: дуальна освіта; професійна, фахова передвища і вища освіта; сталий розвиток суспільства