ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ТА ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ЇЇ РОЗВИТОК (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Висвітлено результати аналізу проблеми розвитку цифрової компетентності майбутніх викладачів закладів вищої педагогічної освіти у вітчизняній та науковій літературі як однієї з восьми ключових компетентностей сучасного фахівця. Представлено результати самооцінювання магістрами рівня її сформованості на час здобуття професійної освіти та описано методику обчислення результатів. Виокремлено найменш розвинуті показники у складі цифрових компетентностей: навчання здобувачів освіти та оцінювання його результатів; використання та аналіз цифрових ресурсів в освітньому процесі; розвиток цифрової компетентності та здатність до професійного розвитку. Визначено чинники впливу на розвиток цифрової компетентності майбутніх викладачів як основи професійного успіху.
Keywords: цифрова компетентність, викладач, заклад вищої педагогічної освіти, чинники, сталий розвиток