РОЗВИТОК М’ЯКИХ НАВИЧОК МАЙБУТНІХ ОПЕРАТОРІВ З ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Актуалізовано значення м’яких навичок майбутніх кваліфікованих робітників відповідно до перспектив розвитку високотехнологічного виробництва тацифрового суспільства. Досліджено поняття «м’які навички» у контексті педагогіки, психології, економіки й уточнено, що м’які навички майбутнього оператора з обробки інформації та програмного забезпечення інтегрують знання,уміння і досвід, що виражаються через особистісний, комунікативний і діяльнісний компоненти й забезпечують самореалізацію особистості на основівзаємодії у соціальному та професійному середовищі. Здійснено аналіз професійного та державного освітнього стандарту з професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» і виявлено необхідність створення у закладах професійної освіти сприятливих педагогічних умов для більш ефективного розвитку м’яких навичок у майбутніх операторів з обробкиінформації та програмного забезпечення.
Keywords: професійна освіта, м’які навички, професійний стандарт, Державний освітній стандарт, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення