STEM ЯК ОСНОВА ІННОВАЦІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ (Інноваційна професійна освіта, 2024)
Актуалізовано роль STEM-галузі в досягненні Цілей сталого розвитку. Визначено основні завдання STEM-освіти та її можливості у забезпеченні інноваційноїпідготовки кадрів для високотехнологічного виробництва у системі професійної (професійно-технічної) освіти. Зосереджено увагу на актуальних напрямах STEM у професійній освіті та STEM-професіях. Охарактеризовано умови упровадженняSTEM-освіти у закладі професійної освіти: діяльність STEM-центрів/лабораторій, використання інтегрованого та проєктного навчання, розроблення STEM-орієнтованих навчальних програм, залучення здобувачів освіти до науково-просвітницьких заходів, удосконалення професійної компетентності педагогічних працівників щодо застосування STEM-технологій, налагодження партнерства із стейкхолдерами.
Keywords: STEM-освіта, STEM- центр/лабораторія, високотехнологічне виробництво, проєкт, цифрові технології, дослідницька діяльність, професії, креативність, інтеграція, міждисциплінарний підхід