РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ТА МЕДІАГРАМОТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ (Інноваційна професійна освіта, 2025)
У статті розглядається проблема розвитку критичного мислення та медіаграмотності здобувачів освіти як важливого компонента професійної компетентності викладачів загальноосвітніх дисциплін. На основі аналізу сутності понять критичного мислення та медіаграмотності обґрунтовано їх значущість у сучасному інформаційному суспільстві. Окреслено роль викладачів у формуванні цих навичок, визначено основні компоненти їхньої професійної компетентності у цій сфері: когнітивний, діяльнісний, мотиваційно-ціннісний та рефлексивний. Представлено ефективні стратегії та методи розвитку критичного мислення та медіаграмотності здобувачів освіти
Keywords: професійно-технічна освіта, критичне мислення, медіаграмотність, інформаційне суспільство, загальноосвітні дисципліни