ВИКОРИСТАННЯ ДОРОБКУ Е. НОЙФЕРТА В РОЗВИТКУ ПРОЄКТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ДИЗАЙНУ СЕРЕДОВИЩА (Інноваційна професійна освіта, 2025)
У виступі розглянуто значення використання професійного доробку видатного німецького архітектора та теоретика архітектури Ернста Нойферта (1900 – 1986) у професійній освіті майбутніх дизайнерів середовища. Вже з початку своєї насиченої творчої кар’єри, Е. Нойферт приділяє багато уваги раціоналізаторському процесу у будівництві та питанням стандартизації. Його роботи, спрямовані на розробку нормативних правил індустріальної архітектури стали основою для творчої і проєктної діяльності багатьох поколінь фахівців з дизайну середовища та архітектури, сприяючи формуванню професійних навичок та вмінь, а отже і розвитку проєктної компетентності загалом. Фундаментальна робота Е. Нойферта «Будівельне проєктування» стала своєрідною абеткою, настольною книгою кожного практикуючого спеціаліста у сфері дизайну середовища та архітектури
Keywords: професійна підготовка, проєкт, проєктування, дизайн середовища, проєктна компетентність фахівців з дизайну середовища, Ернст Нойферт, ергономіка, архітектурно-планувальні рішення, організація просторового середовища