РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ, ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ (Інноваційна професійна освіта, 2025)
Аналізується вплив військових дій на освітню інфраструктуру та ринок праці, зокрема на дефіцит кваліфікованих робітників і специфіку регіональних потреб. Окрему увагу приділено співпраці України з країнами ЄС у сфері визнання кваліфікацій та адаптації освітніх програм до європейських стандартів. Визначено перспективи розвитку професійної освіти в контексті євроінтеграційних процесів, мобільності здобувачів освіти та фахівців, а також адаптації системи освіти до швидко змінюваного ринку праці. Обґрунтовано необхідність модернізації професійної освіти для забезпечення підготовки висококваліфікованих кадрів, здатних ефективно реагувати на виклики сучасності та вимоги глобалізованого ринку праці
Keywords: професійна освіта, війна, повоєнне відновлення, євроінтеграція, кваліфікації, мобільність, ринок праці, ЄС, освітня реформа, адаптація навчальних програм